Kouzelnická hůlka


Variantu Bezové hůlky (uprostřed) vytvořil žák třetí třídy. 


Na výrobu hůlky budeme potřebovat špejli, bílý papír, tuhé lepidlo a na nazdobení pak tavicí pistoli, tempery (asi nejvíce hnědou). Pak už záleží na zvolené dekoraci – takže může to být provázek, korálky a další.



Špejly položíme na růžek papíru. Takto bude papír kolem špejle namotávat.


Na růžek naneseme trošku tuhého lepidla. V tomto bodě není dobré používat tavící pistoli a to proto, že i když se bude hodně moc snažit, tak silikon vždy udělá „hromádku“ a pak nepůjde papír namotávat na špejli. Když naneseme na růžek hodně lepidla, bude nám pak špejle prokluzovat, takže potřebuje nanést tenkou vrstvu, která bude hned lepivá. Následuje poměrně náročný krok, kdy je třeba, aby špička růžku byla zcela podsunutá pod špejli. Někde se špičce moc nechce. Papír pak musí být zcela obtažený na špejli.


Na papír si uděláme také „záchranné zóny“. Na tato místa naneseme zase tenkou vrstvu tuhého lepidla. Kdyby se nám při namotávání smekla ruka, tak aby se papír nerozmotal celý. Pak je nutné namazat lepidlem i koncový roh a to pečlivě až přes okraje.


Samotné namotávání je také docela věda. Po celou dobu musíme cítit, že papír utahujeme, aby co nejvíce přiléhal ke špejli. Je to jemná práce v prstech. Pokud budeme utahovat – naše prsty budou papír držet třeba trochu vpravo od středu špejle, tak získá budoucí hůlka tvar trychtýřku – bude na jednom konci o něco málo širší a na druhém užší.


Může se nám stát, že špejle bude po zamotání ještě trošku vyčuhovat, ale to nevadí…


Špejli bez problému zarovnáme nůžkama.




Druhý konec hůlky je také možné zarovnat.


Abychom dosáhli efektu neopracovaného dřeva na rukojeť, potřebujeme tavící pistoli. Určíme si zhruba, jak dlouhá rukojeť by měla být.


Rychlými tahy nanášíme silikon. V prstech hůlku otáčíme, abychom potřeli celí obvod. Silikonu stačí tlačit jen trošičku, protože hůlku otočíme několikrát. Tím, že děláme rychlé pohyby, vytvoříme imitaci přirozeného povrchu dřeva. Nesoustředíme se na cílené pokrytí každého místečka. Prostě s pistolí kmitáme a hůlkou točíme.






Fáze zdobení je už na každém. Provázkem, zlatým sprejem, korálky, malbou tavící pistolí, nejrůznější barevností.
Ukázka hůlky Lorda Voldemorta je vytvořená s pomocí samo-tvrdnoucí bílé hmoty. Kdy nejprve vezmeme hmotu do ruky „napíchneme“ na hůlku a vytvarujeme hrubí tvar – jen základní tvar bez drobných detailů. Ostré tvary je dobré dělat až po zaschnutí – cca přes noc. Používáme pak nástroje jako rydlo, brusku, zubařské nástroje, nožík a tak. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com