ČARODEJNICKÝ KOTLÍK



Na výrobu kouzelnického kotlíku budeme potřebovat nafukovací balónek, dvoje noviny, tapetové lepidlo nebo tekuté lepidlo, provázek, plastovou láhev, tavící pistoli, štětec a tempery, lak na vlasy a dvě misky. 

Nejprve si musíme nachystat noviny. Ty je potřeba natrhat na proužky. Od oka tak 10 -15 cm dlouhé a 5 cm široké. Takové proužky nám zajistí lepší práci s novinami, proužky se dají lépe vyrovnávat a neudělají shyby při lepení. 


Nafoukneme balónek – jaká je velikost balónku, takový bude kotlík.

Balonek usadíme uzlíkem do misky.

 



Do další misky si namícháme lepidlo. Tradičně se tato technika provádí s tapetovým lepidlem, které je levnější, ale pracovat se dá také s tekutým lepidlem. Ať už máme takové nebo také lepidlo, do misky přilijeme také vodu. Trochu vody na naředění a zamícháme. Pak se s lepidly lépe pracuje a je ho více.  Vody tedy nalijeme tolik, aby bylo ještě zřejmé, že tam nějaké lepidlo je. Abychom měli pocit, že to ještě bude lepit.

 



Pustíme se do lepení a lepidlo bude každopádně šplíchat všude.

 


Do misky s lepidlem namočíme jeden proužek novin. Tak aby noviny nasákly. Při vyndávání můžeme proužek papíru zlehka projet mezi prsty, aby odkapalo přebytečné lepidlo (jako když žehlíme vlasy žehličkou). Musíme to provádět ale s citem, jinak se proužek roztrhne. Je to jen z toho důvodu, aby přebytečné lepidlo nekapalo všude kolem. Namočený proužek položíme na vrcholek balónku a pak další a další a další. Lepíme tak do tří čtvrtin balónku.





Noviny ale nevyplýtváme všechny – ještě budeme potřebovat na okraj a nožky.

Musíme také vrstvit. Není nutné při každé vrstvě čekat na zaschnutí, ale je nutné, aby na každém místě byly nejméně tři vrstvy novin. Proužky nalepujeme natažené, aby nevznikaly shyby a uhlazujeme rukama. 

 


Když je ještě všechno mokrý – až to uschne, tak je pozdě – omotáme okolo balónku provázek a utáhneme. Tím získáme kolíkový tvar. Přesahující okraje novin smotáme až k provázku. Když něco bude odstávat nebo nebude úplně nejkrásnější, tak to nevadí. K tomu se pak ještě vrátíme a spravíme to.

 





Klidně ještě za vlhka nebo už na vyschlí kotlík budeme připevňovat nožičky. Ty jsou z 1,5L pet láhve. Nůžkami odstřihneme dno a z něho pak pracně vystřihneme čtyři …. jak to nazvat? … nožičky.

 



Na každou z nich naneseme silikon z tavné pistole a nalepíme na kotlík. První dvě ještě můžeme tak od oka, další dvě už bychom měli naměřit. Obrátíme kotlík i s balónkem, postavíme na první dvě nožky a vyzkoušíme kam by měly přijít ty zbylé dvě, aby to všechno pěkně stálo. To, že nožky nebudou přilepené úplně perfektně je jedno, protože je celé ještě přelepíme novinami.





Nožičky ještě obalíme zbylými novinovými proužky. 





Když je všechno zaschlé, tak nastal čas vyfouknout balónek. Můžeme třeba nůžkami nastřihnout, ale vždy co nejblíže uzlíku – pak to nepraskne, ale ujde. Uděláme malinkou dírečku a pak už koukáme, jak se kotlík osamostatňuje …

 



Když už je kotlík bez balónku, tak je čas a prostor dodělat okraje. Ještě jednou vezeme lepidlo smíchané s vodou, namočíme pár proužků a přelepíme na okraj. Tím zahladíme nerovnosti.

Kotlík natřeme na požadovanou barvu dle vkusu každé čarodejnice a čaroděje :-) 


RECEPT NA LEKTVAR FELIX FELICIS (tekuté štěstí)   


Na dno kotlíku zmačkáme noviny. 



 Vytvoříme si z tvrdého papíru kružnici. Velikost je podle toho, do jaké výšky bude jako naplněný kotlík. 



 Na kruh nakapeme tekuté lepidlo, nebo silikon.



Posypeme třpytky... 



... alobal... 



Kruh vystřihneme a vložíme do kotlíku. 



 Lektvar na obrázku je dle receptu, Felix Felicis - lektvar štěstí. A to potřebujeme všichni.  

Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com