MOUDRÝ KLOBOUK




Na výrobu moudrého klobouku budeme potřebovat sádru, látku (podrobnosti níže) tvrdý papír, kružítko nebo cokoliv podle čeho lze obkreslit cca 10 cm průměr kruh, tužku, nůžky, barvy a štětec, tekuté lepidlo, tavící pistoli nebo tuhé lepidlo (nebo by stačila sešívačka), trochu vody a misku.

Látka – nejlepší je, když je látka bílá, nebo alespoň světlá. Stačí staré bavlněné tričko nebo košile. Také je lepší, když je látka savá a ne moc tvrdá – tvrdé, silné látky ani po namočení do sádry nenatvarujeme.

Sádra – tu je možné koupit skoro v každá drogerii, určitě ji najdete v barvách-lakách nebo v hobby marketech a výtvarných potřebách. Je téměř nemožné ji koupit v menším balení než je 1kg, ale cena je cca do 20kč. 

 


První fázi si musíme vytvořit papírový korpus. Na tvrdý papír si narýsujeme kružítkem, nebo podle sklenice, hrníčku… Průměr by měl být kolem 10 cm. Hodně záleží, jak chcete mít velký klobouček. Úplně klidně může být obrovský, ale pak je potřeba počítat s větším množství sádry a látky.

 


Vystřihnutý kruh musíme nyní nastřihnout. Střih směřuje do středu – to se dá i odhadnout. Střih ovšem musí střed přesahovat asi tak o centimetr. To aby se pak dal papír natvarovat do kornoutku.

 


Dalším krokem je smotání do kornoutku. V prstíčkách začneme motat a utahovat. Utahování docílíme požadované špičatosti. Ta je také na každém – hodně vysoký a špičatý nebo naopak…

 


Až domotáme požadovaný tvar, tak pomocí tavné pistole slepíme. Můžeme použít i tuhé lepidlo, ale pak musíme slepované části ještě chvíli držet, než lepidlo zaschne. V tomto momentě je možné místo tavící pistole nebo lepidla, použít i sešívačku (kancelářského koníka). 


Kornoutek je hotový. Aby kornoutek pěkně stál, je potřeba přistřihnout do roviny spodní část. Nemusí to být dokonalá rovina – je trošku dostřihnout, aby stál rovně. 


Začíná fáze II. Látka – na látku si nakreslíme cca 15 cm kruh. Klidně do ruky. Jediné co je nutné je, aby z látky byl větší kruh než byt ten papírový. Poměr 10cm papírový kruh – 15 cm látkový. Když budeme mít papírový kruh 20cm, tak látkového potřebujeme alespoň 30 cm průměr.

 




Nejtěžší fáze je míchání sádry, protože ta by měla být „tak akorád“ a to nebývá lehké. Na klobouček velikosti, která je na obrázku byly použity tak 3-4 žličky (malé žličky). Není problém pokud by sádra chyběla, si ji pak ještě domíchat.

 


Do sádry teď musíme nalít vodu. Stále těžká fáze – tedy začneme tím, že přidáme opravdu jen malinko a promícháme. PRACUJEME SVIŽNĚ, PROTOŽE SÁDRA RYCHLE SCHNE (není čas si odskočit na záchod, nebo se zapovídat). Cílem je konzistence „řidší omáčky“ – té co ze žličky ještě kape, ale už se jí moc nechce. Vodu doplňujeme postupně, po troškách a mícháme. Pokud je vody moc, tak dosypeme sádru.

 




Látku namočíme do připravené sádry a nejlépe už rukama mícháme. Snažíme se o to, aby látka byla na úplně všech místech namočená a pořádně nacucaná sádrou. Pokud nám sádra nevychází, tak ji doplníme a klidně do misky, kde zrovna mícháme látku. A doplníme troškou vody.

Sádra se dá z rukou snadno umýt, jediné co, tak velmi vysušuje kůži. Z oblečení je také snadné jí dostat, ale nejlépe až zaschne. To lze pak jen vyprášit. 


Těžká fáze skončila, teď už látku jen položíme na připravený korpus a látku ještě trochu dotvarujeme prstama – můžeme udělat třeba nějaký záhyb. Nejlépe necháme vyschnut do druhého dne.

 




Po zaschnutí papír uvnitř kloboučku – ten papírový korpus odtrhneme. Nepůjde to snadno a když nám tam zůstane, tak se tak nic nestane. Poslední fází je klobouček natřít na hnědo? Hnědo-černo? Nějak jinak?

 



Pokud děláme opravdu velký klobouk, tak výroba se liší jen v detailech. Korpus už by neměl být z papíru, protože papírový by nevydržel tíhu látky namočené v sádře. ( na obrázku je použitý kuželový, plastový obal  od bonbonů Ferrero Rocher.  Další detail je, že látka už může být silnější – třeba starý ručník. Sádra by měla být namíchaná ještě hustější – vlastně co nejhustější. Když namočenou látku přeneseme na korpus, tak počkáme pár minut a pak lze velmi snadno natvarovat nejjemnější detaily.

 



 

Teď jen počkat, na kterou kolej vás pošle 😊




Variantou pro malé kloboučky je přitavení silikonem na čelenku :-) 

Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com