MŮJ VLASTNÍ ERB






Erby v minulosti nosili speciální osoby, kterým se říkalo heroldi. Proto se dnes vědě o erbech říká heraldika.  


dyž popisujeme co je na erbu, tak pravo a levo je opačně. Je to z toho důvodu, že se erb čte z pohledu herolda. To znamená, že mi, kteří se na erb díváme máme pravo a levo opačně než herold. Herold by jediný, který kromě majitele erbu mohl erb nosit.



ČÁSTI ERBU

Když něčemu řekneme erb, tak se tím nemyslí pouze samotný štít. Erb má více částí, které vznikly podle toho, jak vypadal rytíř, který jej nosil.

Erb se tedy skládá ze ŠTÍTU, PŘILBY, KLENOTU a POKRÝVKY, které se také říkalo krásným slovem fafrnoch.

 


ŠTÍT

Štít měl velmi mnoho variant rozložení polí. Vlastně bylo možné úplně všechno. Při malovaní vlastního štítu se tedy meze nekladou.

Co najdeme na štítě – no všechno možný. Bývají to zvířata, věci, symboly. Něco čím se šlechtický rod proslavil, něco co se pojí s legendou vzniku rodu, symbolické barvy rodu, něco co odkazuje na místo, kde rod žil… 

Na štítě, který si budeme malovat by se mělo objevit něco, co charakterizuje nás – naše koníčky, co nás baví, v čem jsme dobří. Místo, kde žijeme, barvy co symbolizují náš charakter. Něco co je pro nás osobně velmi důležité.





PŘILBA

Historicky se erbovní přilba přidělovala podle postavení rodu. Podle bohatství a titulu (rytíři, králové, knížata…) V našem štítě by se dala přilba přirovnat například k významu našeho příjmení, pokud jej známe. Další varianta je přilbu přirovnat k místu, kde našeho rodina žije (na vesnici u lesa, ve městě, ve městě Brně – i města mají své erby nebo dominanty).

 


KLENOT

Klenot na erbu představuje celý rod – takový klenot rodu – předků. V našem erbu je možné nakreslit si klenot naší rodiny. Co nás jako rodinu spojuje, co nás všechny baví, jak společně trávíme čas, co si já na své rodině vážím.

 


FAFRNOCH

Fafrnoch je vlastně ozdoba, tedy tady je možné se vyřádit a nazdobit si svůj erb úplně dle chuti.  






 

Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com