PAMPELIŠKA



K výrobě pampelišky je možná materiál značně zaměňovat. Tedy jedna varianta materiálu je – dvakrát bílý papír, vodovky, špejle, nůžky, tavící pistole, TUHÉ LEPIDLO (není na obrázku) – nebo žlutý papír a zelený papír, špejle, nůžky, tavící pistole, tuhé lepidlo. A nakonec i špejle a zelený papír jde nahradit například zelenou slámkou (brčkem).



Nejprve budeme pracovat se žlutým papírem. Ten podélně rozpůlíme (odtrhneme) a jednu půlku ještě přehneme napůl (Netrháme). Uděláme půlku z půlky z celého J Pokud pracujeme s bílým papírem, tak papír prvně nabarvíme na žluto. 


Přehnutou půlku nastříháme na drobné proužky. Střih je vedený z té strany, kde jsou volné okraje papíru a DŮLEŽITÉ je, že střih není až dokonce. Neprostřihneme – nerozstřihneme papír. Pro jistotu lze na papír narýsovat čáru asi 1 cm od okraje a stříhat jen po tuto čáru. 




Teď přichází řada na stonek. Jak je napsáno výše, tak můžeme použít slámku (brčko) nebo použijeme techniku namotání papíru. Může si zvolit zelený papír nebo bílý papír, který až později nabarvíme na zeleno.

Špejly položíme na růžek papíru, jak je na obrázku. Takto bude papír kolem špejle namotávat.


Na růžek naneseme trošku tuhého lepidla. V tomto bodě není dobré používat tavící pistoli a to proto, že i když se bude hodně moc snažit, tak silikon vždy udělá „hromádku“ a pak nepůjde papír namotávat na špejli. Když naneseme na růžek hodně lepidla, bude nám pak špejle prokluzovat, takže potřebuje nanést tenkou vrstvu, která bude hned lepivá. Následuje poměrně náročný krok, kdy je třeba, aby špička růžku byla zcela podsunutá pod špejli. Někdy se špičce moc nechce. Papír pak musí být zcela obtažený na špejli.


Na papír si uděláme také „záchranné zóny“. Na tato místa naneseme zase tenkou vrstvu tuhého lepidla. Kdyby se nám při namotávání smekla ruka, tak aby se papír nerozmotal celý. Pak je nutné namazat lepidlem i koncový roh a to pečlivě až přes okraje.


Samotné namotávání je také docela věda. Po celou dobu musíme cítit, že papír utahujeme, aby co nejvíce přiléhal ke špejli. Je to jemná práce v prstech.


Může se nám stát, že špejle bude po zamotání ještě trošku vyčuhovat, ale to nevadí…


Špejli bez problému zarovnáme nůžkama.


Stonek nabarvíme na zeleno.



Vrátíme se k žlutému, nastříhanému papíru. Na stonek naneseme trochu roztavenému silikonu z pistole a nalepíme na konec žlutého papíru ( šipka) Na obrázku zasahuje stonek asi 1 cm přes okraj žlutého papíru (šipka 2). Klidně může přesahovat i o něco více. Když nemáme tavící pistoli a používáme lepidlo, tak musíme počkat, než lepidlo zaschne.

Začneme namotávat žlutý papír. 


Až domotáme, tak konec zase zalepíme.


Žluté nastříhané proužky ručně zohýbáme tak, aby se více podobaly květu pampelišky. 


V dalším kroku dotvoříme list a květní lůžko. Na obrázku je naznačeno, jak si namalovat list. Namalujeme jej na zelený papír (nebo bílý papír a nabarvíme) a vystřihneme. Velikost listu si každý zvolí podle sebe. Klidně může být i více listů.


Květní lůžko – na to potřebujeme zelený papír (nabarvený bílý papír) – potřebuje proužek asi 4 cm široký a 12 – 13 cm dlouhý.

Tento proužek přehneme napůl.


Ze strany kde je papír volný, nastříháme trojúhelníčky.


Nastříhaný květní lůžko nalepíme a namotáme stejně, jako jsme předtím namotali žlutý papír.


Květní lůžko také natvarujeme.



 Dolepíme ještě listy a pampeliška je na světě !


Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com