DÁRKOVÝ STÍRACÍ LOS




Na výrobu losu budeme potřebovat tvrdý papír, bílou svíčku (třeba čajovou), pár kapek tekutého mýdla, temperu, pravítko, (tužku, fixu podle potřeb zdobení).


Nejprve zvolíme velikost losu. Ten na obrázku je A5, polovina formátu A4.



Na papír si načrtneme kde budeme mít název, kde stírací pole a jak která část bude veliká. Načrtnou ovšem znamená, že pracujeme s tužkou, na kterou NETLAČÍME! Tužkou neryjeme, nemáme rydlo a nepracujeme s hliněnou destičkou, ale máme tužku a papír. Pokud budeme na tužku tlačit, tak nepůjde vygumovat. Takže nejjemněji jak to jde!



Na formátu A5 bylo na obrázku zvolené rozměry na nápis asi kolem 6 cm od okraje a 2,5 cm na červený okraj.



Od okraje k červenému ohraničení – 2 cm a od červeného k tlusté černé čáře 1 cm.  Na čtverce, ve kterých budou dále výhry jsou rozměry 3 x 3 cm.



Teď je čas na výhry. Záleží na každém, co je ochotný dát jako výhru a také na tom komu je los určený. Kamarádovi k narozeninám? Mamince k svátku matek? Tatínkovi k svátku otců? Nebo jen tak?

Je fajn udělat úkoly různě náročné – jako malá a velká výhra. Nebo i hlavní výhra. 



Los si pojmenujeme, dozdobíme například šťastnou maminkou. Na tomto místě se čestně přiznávám, že jsem v názvu vynechala písmeno. Už se stalo




Plochu s úkoly nyní potřeme voskem. Vezmeme svíčku a silně a pečlivě svíčku třeme o papír. Je opravdu nutné, aby vosk byl všude. Tam kde nebude se do papíru vsákne barva a nepůjde odškrábat.




Do misky si nachystáme barvu a zakápneme tekutým mýdlem v poměru asi 1: 0,5 a smícháme. Nemusíme míchat nějak moc, zas nepotřebujeme mít úplnou pěnu.



Barvu začneme nanášet na povoskovanou plochu. Je potřeba barvu spíše „ťupat“ a ne roztírat. Potřebujeme silnější vrstvu.  Nakonec je dobré ještě naznačit, kde jsou čtverečky na stírání – tedy na obrázku jsou naznačeny čtyřlístky, ale jde to i například puntíky temperou,






Barvu necháme pečlivě zaschnout a může jít někoho obdarovat.


Aby byla hra napínavá můžeme obdarovanému dopředu říct, jestli si smí vyškrábat jeden nebo tři políčka.  

Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com