AFRICKÁ MASKA


Různé kmeny v Africe používaly masky pro své rituály, oslavy. Přivolávaly déšť, zažehnávaly nemoci.

Nejčastěji nosil masku pouze šaman. Šaman nebyl náčelník kmene, byl to prostředník mezi kmenem a světem bohů. Zajišťoval základní lékařskou péči bylinkami, věštil a prováděl rituály.

Barvy byly vždy přírodní – takové, které najdeme v přírodě. Barvy hlíny, rozemleté kameny, květiny nebo třeba krev zvířat, rohy a další.

Maska měla zahnat zlé duchy, byla tedy děsivá, maska na oslavu narození nového člena kmenu byla veselejší. Používali se prvky zvířecí podoby, ale také zvětšené smyslové orgány – oči, uši, ústa…

Rozmanitost masek neznala mezí a dnes jsou také vzácným sběratelským artiklem.





Na masku budeme potřebovat tvrdý papír A3 nůžky, tempery a gumičku.

 


Masku si nejprve navrhneme lehce tužkou na papír. Lehce znamená, že nesmíme rýt. Tužka pak nejde vygumovat, protože na papíře není pouze stopa tužky, ale i rýha v papíře.

Maska by měla být přes celý papír. Velikosti se bát nemusíme 😊 maska by měla být větší než je náš obličej. 


Jediné, co je potřeba dodržet, je rozmístění očí, aby bylo přes masku vidět. Zkusme se podívat do zrcadla a odhadnout, jak daleko máme od sebe oči. Oči ovšem mohou na masce být mnohem větší než ve skutečnosti. Ostrý zrak byl považovaný za výsadu dobrého lovce i jako okno do duše. Proto se na maskách objevují oči velké.

Načrtneme také nos a pusinu. Dalším krokem je zdobení. Zkusme různá pole, která pak bude vybarvovat. Zde je prostor na plné vypuštění fantazie.

 


Teď to zkusíme nahodit do barev. Na paletu si vždy dáváme jen trochu barvy a jen tu, kterou budeme zrovna používat. Lepší je barvu si doplnit než ji všechnu nevyužít.

Pokud bychom chtěli dodržet tradiční způsob barvení, zkusíme malovat prsty ! 

 




Když máme největší barevná pole vybarvené, tak můžeme dojít k detailům zdobení. Opět můžeme používat prsty, nebo použijeme druhý konec štětce.

 



Masku po zaschnutí vystřihneme a vystřihneme i místo na oči.

 




Kde udělat dírky je dost závislé na tvaru masky. Asi nejčastěji je uděláme na úrovni očí. Je nutné je udělat dostatečně od okraje, aby se nám hned papír neprotrhl. Provlečeme gumičku na zasukujeme.

 


V jiné variantě je maska vybarvená malířskými fixami. To jsou zcela jiné fixy než klasické a lze s nimi barvit i větší plochy. Klasické fixy jsou dobré pouze na malé detaily. Vždy je lepší použít pastelky, nebo voskovky. 

Šamanský rituál může začít! 

Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com