EXPECTO PATRONUM


Výtvarný úkol Expecto Patronum je inspirovaný kouzlem z příběhu Harryho Pottera. Kouzelná formule měla vyvolat kouzelníkova ochránce, který má podobu zvířete. Ochránce je velice mocný a dokáže zahnat i nejhorší nebezpečí. Žádný kouzelník do prvního zvládnutí kouzla nevěděl, jakou podobu bude mít jeho ochránce. Při vyslovení kouzla bylo nutné myslet na nejkrásnější vzpomínku a v tu chvíli z kouzelníkovi hůl vytryskl stříbrný prach, který se seskupil v podobě zvířete. 

Každý si může zkusit vymyslet svého ochránce. Jakou podobu by měl? Jaké zvíře by mohl mít můj ochránce. Nějaký pták? Šelma? Plaz? Ryba? Měl by být můj ochránce takové zvíře, které se mi podobá vlastnostmi? 



K úkolu potřebujeme bílí tvrdý papír A4, černý tvrdý papír A4 (i když větší by byl ještě lepší), malé nůžky – manikurní, nebo výtvarnický skalpel, bílou nebo stříbrnou temperu, plochý štětec – nekvalitní – to znamená s umělými tvrdými štětinami. Lze použít také starý zubní kartáček.


Patrona – ochránce nakreslíme tužkou doprostřed tvrdého papíru. Určitě by neměl být přes celý papír. Dejme tomu tak třetinový z papíru A4.


Patrona vystřihneme uprostřed – vystřihneme střed. Tento bod dělá velké obtíže a mnohdy se povede vystřihnout zvířátko naopak, takže vystřihneme STŘED! Na obrázku je vystřihnutý střed podložený černým papírem.



Šablonu položíme na černý papír nejprve co nejvíce k levému hornímu rohu.


Bílou nebo stříbrnou temperu vytlačíme na podložku. Stačí trocha – vždycky je lepší barvu doplnit než jí zbytečně vyplýtvat mnoho a nevyužít ji. Temperu mírně smícháme s vodou. Stačí asi tolik, že namočíme štětec do vody a to jak bude navlhčený štětec, tak tolik vody stačí.




Štětec nebo kartáček namočíme do tempery a prstem přejíždíme tak, že se ze štětce „práší“ „prská“ tempera.  Jsou z toho velmi špinavé ruce. Prvně zkusíme použít kartáček nad podložkou na barvu. Někdy bývá první namočení kartáčku silnější a při prvním přejetí prstem kápne větší kapka.



První pozici šablony zašplícháme místo hustě, skoro do bíla.



Pak šablonu posuneme o kousek níž a kousek doprava a pošplícháme o něco méně. Šablona by měla zasahovat kousek do předchozího pošplíchání, aby tvořila jemný přechod. Když budeme šablonu posunovat opatrně, tak se první nášplich nerozmaže.


Nakonec opět posuneme šablonu níže a doprava a pošplícháme nejméně. Čím více bude posunů o co nejmenší kousek a postupném snižování intenzity šplíchání, tím lepší efekt přechodu vznikne.



S pošplichem ještě není zcela konec! Od pravého dolního rohu ještě vše jednou přešplíchneme, abychom vytvořili dojem trysku stříbrného prachu jako z kouzelné hůlky.



Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com