ANGRY BIRDS


Úkol Angry Birds patří mezi složitější úkoly a to zejména časově. Je rozložitelný do třech úseků: uhnětení těsta + modelování, barvení a výroba katapultu. 



Na výrobu figurek budeme potřebovat mouku (nejlépe hladkou, ale polohrubou se nic nezkazí), sůl, trochu vody a misku, kde budeme míchat těsto.

Až figurky zaschnou, tak barvit je budeme štětcem a vodovkami.

Na výrobu konstrukce, kterou máme za úkol odstřelovat, budeme potřebovat špachtle a kostkový cukr.
Špachtle jsou materiál, který už úplně běžně doma nemáme. V tomto úkolu je nutný zejména na katapult. Nahradit se v tomto úkolu moc nedá. Špachtle se dneska dají bez problému pořídit v obchodech s výtvarnými potřebami. Skvělý obchod, kde najde vše po čem srdce kreativce tíhne je v Brně Gabart na ulici Lidická, nebo v obchodní pasáži Vágner na ulici Česká v 2. patře. 


Na výrobu katapultu budeme potřebovat špachtli, kousek kartonu (18 x 2,5cm), lepící pásku (vcelku jakoukoliv) nůžky, pravítko, tužku a fixu na dokreslení. 


Těsto -  těsto by mělo být v poměru hrnek mouky + půl hrnku soli + půl hrnku vody. ALE! samozřejmě záleží kolik figurek chceme dělat. Přesné poměry „dle receptu“ nejsou v tomto případě to nejdůležitější – podstatné je přilévat vodu jen po malých troškách a vždy pečlivě promíchat. Těsto totiž musí být tuhé – nejtužší co nám bude držet pohromadě (bude lepit k sobě). Když těsto přelijeme vodou a bude řídké, tak modelovat figurky bude téměř nemožné.

A nejlépe hněteme rukama J



Při modelování si můžeme pomáhat i další nástroji. Například pinzetou. Ale prstíčky jsou stejně nejlepší.


Z těsta vytvaruje postavičky. Vše co jde, tvarujeme z jednoho kusu a detaily, které přidáváme, lehce namokříme a přilepíme.  Oči tvarujeme jen jako „ďolíky“, protože zbytek lze domalovat barvami. Necháme proschnout nejméně přes noc, nejlépe do úplného zatvrdnutí (cca den).


Po zaschnutí začíná fáze 2. Začneme barvit.


Detaily domalujeme barvami.


Fáze 3. Začneme s výrobou katapultu. Nejprve vyrobíme podstavec – tedy trojúhejníček na kterém následně bude připevněna odpalovací plošina (špachtle). Na to budeme potřebovat kousek kartonu v rozměru 18 x 2,5cm. Šířka 2,5cm je zvolena kvůli šířce odpalovací plošiny (špachtle). Pokud vaše odpalovací plošina (špachtle) má jiné rozměry, je potřeba šířku upravit podle toho. 




Proužek kartonu vystřihneme a zlomíme na dvou místech, aby vznikly tři části. Tedy při délce 18cm bude mít každá část 6cm.


Připravíme si lepící pásku. Ta může být v celku jakákoliv. Hodně širokou pásku je nutné potom odstřihnout kolem okrajů. Lepící pásku odmotáme – odmotaný kus musí být delší, něž je náš připravený kartonový proužek.


Kartonový proužek položíme na odmotanou lepící pásku. Na jednom kraji zastřihneme s okrajem kartonového proužku a na druhém kraji si necháme pár centimetrů pásky navíc. Tak jak je naznačeno na obrázku.


Z kartonu složíme trojúhelníček a přebývající páskou přelepíme spoj.


Špachtli, která bude sloužit jako odpalovací plošina, si nazdobíme. To záleží na fantazii, klidně může špachtle zůstat bez úpravy.


Připravíme si tavící pistoli.


Na podstavech naneseme silikon z tavící pistole. Je jedno na jakou stranu podstavce silikon dáme, protože všechny strany jsou stejné.


Podstavec a odpalovací plošinu spojíme. Je potřeba – vlastně je důležité – nalepit podstavec DOPROSTŘED špachtle.


Na konec špachtle ještě silikonem z tavící pistole uděláme zábranu. Na tomto místě budeme dávat figurky a pomocí zábrany nám tam budou lépe držet, než budou odpáleny.


Konstrukce, na které budou umístěny nešťastná prasátka je vystavěna z kostek cukru a dalších špachtlí. Je na šikovnosti každého, jak složitou plošinu je schopný postavit, aby to celé drželo. Prosím, aby nikdo nejedl kostky cukru, s kterými staví. Je to „fuj“. Kdo ví, kde a kdy byla „vynalezena“ kostka cukru?


Jdeme na to! Všechno už je nachystané, ptáčci jsou dostatečně naštvaní a těší se na svůj let!


Modrý ani černý nebyli zcela úspěšní! Poslední prase ještě pohodlně sedí na svém místě. Co žluťák?! Dá to?! Je to na něm!


Stačí jen šťouchnout, drží to celé na vlásku!


Je to tam! Všechny prasátka jsou na lopatkách!



Pojďme si to zkusit společně! 

Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com