KVĚTINÁČ




Na výrobu okrasného květináče budeme potřebovat sádru, kus látky, dále pak nůžky, kelímek (jakéhokoliv tvaru), misku na míchání sádry, barvičky a tekuté lepidlo. Sádra je velmi levný a vděčný materiál. Lze ji koupit téměř v každé drogérii, nebo v barvách lacích, hobby marketech (OBI, Hornbach), nebo ve výtvarných potřebách. Kilo sádry (méně se asi koupit nedá) stojí nanejvýš 20Kč.


Na začátku je třeba si naměřit látku a rozvrhnout si, jak by měl náš květináč zhruba vypadat. Kus látky položíme na kelímek a zastřihneme podle požadovaného tvaru. Stříhat můžeme nahrubo, od oka – všechno se dá později zarovnat a dodělat.


Nejtěžší fáze je míchání sádry, protože ta by měla být „tak akorád“ a to nebývá lehké. Na květináč velikosti, která je na obrázku byly použity tak 3-4 žličky (malé žličky). Není problém, pokud by sádra chyběla, si ji pak ještě domíchat.


Do sádry teď musíme nalít vodu. Stále těžká fáze – tedy začneme tím, že přidáme opravdu jen malinko vody a promícháme. PRACUJEME SVIŽNĚ, PROTOŽE SÁDRA RYCHLE SCHNE (není čas si odskočit na záchod, nebo se zapovídat). Cílem je konzistence „řidčí omáčky“ – té, co ze žličky ještě kape, ale už se jí moc nechce. Vodu doplňujeme postupně, po troškách a mícháme. Pokud je vody moc, tak dosypeme sádru.




Látku namočíme do připravené sádry a nejlépe už rukama mícháme. Snažíme se o to, aby látka byla na úplně všech místech namočená a pořádně nacucaná sádrou. Pokud nám sádra nevychází, tak ji doplníme a klidně do misky, kde zrovna mícháme látku. A doplníme troškou vody.

Sádra se dá z rukou snadno umýt, jediné co, tak velmi vysušuje kůži. Z oblečení je také snadné jí dostat, ale nejlépe až zaschne. To lze pak jen vyprášit. 


Těžká fáze skončila, teď už látku jen položíme na připravený kelímek a můžeme si látku ještě trochu dotvarovat. Udělat třeba nějaký ozdobný záhyb. Nejlépe necháme vyschnout do druhého dne.


Až je květináč vyschlý, je možné ho ještě nabarvit, nazdobit… Pokud barvíme květináč vodovkami, tak je třeba myslet na to, že sádra se ve vodě rozpouští – tedy pokud budeme barvy hooodně ředit vodou, může se stát, že nám květináč změkne (a to je vždycky blbý). 

Kelímek, který zůstal uvnitř, je možné vyndat, ale také ponechat. Záleží na tom, jestli bude květináč používat skutečně na hlínu a květinku – kelímek ponechat, nebo bude sloužit jen na papírové květinky, pastelky nebo jen na ozdobu – pak můžeme kelímek vyndat.

Nabarvený květináč ještě natřeme tekutým lepidlem. To vytvoří lesklý efekt a také ještě více kelímek zpevní. 

DÁLE POKRAČUJEME DALŠÍ VARIANTOU KVĚTINÁČE (viz níže)


 
Postup je zcela stejný, jen nepoužijeme kelímek, ale dlouhou ruličku. Vlastně můžeme použít nejrůznější předměty, které nám vytvoří nějaký zajímavý tvar.






Květináč je natřený na bílo a následně modré vzory jsou vytvořené pomocí ubrouskové techniky - decoupage.


Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com