BÍLÝ KŮŇ SV. MARTINA


Pranostika říká, že sv. Martin přijíždí na bílém koni. On ten bílý kůň nemá ve skutečnosti s osobou sv. Martina mnoho společného … sv. Martin byl římský voják, který jednou při své vyjížďce na koni (kdo ví jaké barvy) potkal žebráka. Žebrák byl nahý a voják Martin mečem rozřízl svůj plášť a daroval jej žebrákovi. Příběh praví, že žebrák byl ve skutečnosti sám Ježíš Kristus a pravil „ Obdarovat nejmenšího z lidí, je jako mně obdarovat“. Martin skončil v armádě a stal se knězem.

Bílý kůň pak souvisí se svátkem sv. Martina, který je 11. listopadu a lidé vysledovali, že nejčastěji začínalo sněžit okolo tohoto dne – tedy bílý kůň je přirovnání ke sněhu.

 


Tak a teď můžeme začít se samotnou výrobou bílého koníka sv. Martina 😊 Na jeho výrobu budeme potřebovat tavnou pistoli, řezák, bílou barvu a štětec. Zásadním materiálem je pak vlna a korkové špunty (to je samozřejmě symbolické a propojené s další tradicí spojenou se svátkem sv. Martina). Korkových špuntů je zapotřebí 5ks.

Korkové (dnes častěji plastové – ale to je možná pro vyrábění lepší) seženeme buď od dospělých, kteří si udělají hezký večer, nebo ve vinárnách. Dobrý zdroj bývají slavnosti vína, kdy se často najde ochotný vinař, který špunty daruje.

 


První krokem je rozříznutí jednoho ze špuntů. Půlka bude dále sloužit jako čumák koníka.

 


Špunty si nejprve zkusíme nachystat a na nečisto složit podle obrázku. Je nutné dodržet poměry, jak bude dále podrobně ukázáno.

 


První krok je slepit tavící pistolí dva špunty na sebe.




Třetí špunt pak nalepíme přesně mezi ty dva … jako když do písmene T.



Čtvrtý nalepíme jen z poloviny! Jinak budou nožky jinak dlouhé a pajdavého koně nechceme. Je nutné při tomto čtvrtém špuntu už začít zarovnávat – jak naznačuje červená čára. Aby nám stál…

 


Poslední krok lepení je čumák. Ten vytvoříme tou jednou půlkou špuntu. I čumák musíme vyrovnat do jedné linie.





Když je koník pohromadě, je čas začít barvit. Bílou barvu neředíme vodou, aby byla více krycí a zakryla nápisy na špuntech. 



Nyní si vytvoříme hřívu a ocas – tak prvně ocas.

 


Odstřihneme kousek vlny (třeba tak 10 cm) a dáme bokem.  


Pak asi 15x obtočíme vlnu okolo 4 prstů.  V tomto docela záleží na tloušťce vlny – když máme tenkou, tak točíme vícekrát.




Mezi ukazováčkem a prostředníčkem protáhneme kousek odstřižené vlny (princip je stejný jako když vyrábíme bambulku z vlny)


 

Na obrázku je ukázáno, jak to vypadá z druhé strany. 

 



Konce svážeme – uděláme uzlík. Stáhneme z prstů. Uzlík utáhneme a uděláme ještě jeden suk.




 Dovnitř zasuneme nůžky a prostřihneme. 




Na špunt naneseme silikon z tavné pistole a nalepíme. Nasměrujeme to tak, aby v místě kde jsem dělali uzlíky, budeme lepit na špunt. 





Hříva je skoro stejná. Obtočíme vlnu o něco méně krát. Zase protáhneme kousek provázku a uděláme uzlík. Stáhneme z prstů a uděláme ještě jeden uzlík a utáhneme



Tentokrát prostřihneme obě dvě smyčky.

 




Silikon dáme na hlavičku a zase nalepíme na střed uzlíkem.




Hřívu zvedneme a na týl hlavy naneseme ještě trochu silikonu a přilepíme hřívu k hlavě, aby nám nikde netrčela.

 




Naposledy nakreslíme fixou oči.

 


 Koníkovi můžeme dodělat oje i sedlo, ale to už je na každém. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com