DOMEČKY SELSKÉHO BAROKA




Holašovice jsou malá vesnička nedaleko od Českých Budějovic. Je světově unikátní proto, že většina domečků je zde vystavěna ve slohu selského baroka. Proto tuto unikátnost byla zapsána na seznam světových památek Unesco.

 


Co je Unesco? Je to světová organizace. Po celé světě chrání, opravuje a stará se o památky, aby je nikdo nezbořil, nespadly stářím a aby bylo dost peněz je opravovat. Když třeba Česká republika má neskutečně zajímavou památku – například Holašovice, tak napíše do centrály Unesco v Paříži, vysvětlí, že takováto vesnička už nikde jinde na světě není a Unesco ji zapíše na svůj seznam extra super památek. Holašovice pak dostanou peníze na opravy, ale také už nikdy nesmí například některý domek zbořit, nebo třeba přistavět si další patro. Vše musí zůstat tak, aby i lidé za 200 let se mohli podívat, jak vypadalo selské baroko.

 


V České republice máme 14 staveb na seznamu světového kulturního dědictví Unesco a 6 zvyků a tradic. (ano i zvyky mohou být natolik unikátní, že je nutné je chránit pro budoucí generace. Viz úkol MODROTISK).  https://www.unesco-czech.cz/unesco-pamatky/#page_start



Baroko v architektuře bylo typické pro své buclaté oblé tvary (příkladem je prvek voluty) a velmi zjednodušeně jej můžeme datovat jako 17. a 18. století.

 


Selské baroko se ale začalo dělat ve století 19. Prostí lidé, venkované, se inspirovali kdysi slavným barokním stylem, který příslušel pouze šlechtě a církvi.

Své domečky si proto začali stavět taky buclaté. Nejvíce je to vidět na štítech – to je přední část domku, kde nejčastěji najdeme střechu končící oblými tvary, napodobující voluty.

 


Co si nakreslit vlastní vesničku v duchu selského baroka 😊

ÚKOL

Každý si vymyslí vlastní domek. Můžeme si vybrat barvu, velikost, zdobení. Aby bylo dosaženo efektu selského baroka, je nutné myslet na typické oblé tvary a typickou střechu. Může vymyslet celé stavení – tedy dva domky spojené bránou a plotem, nebo jen samostatný domek.

Taková vesnička byla velmi často stavěna kolem rybníka a domky byly řazeny vedle sebe a dokola.

Když spojíme všechny domky, které manalujeme, můžeme vytvořit vlastní vesničku.

CO POTŘEBUJEME

Malujeme nejlépe na formát A4 na tvrdý papír. Pokud si vybereme složitější stavbu – dvojitý domek s bránou a plotem, tak malujeme každou část na jiný papír. Pak domečky vytřihneme a můžeme skládat naši ves. 

 




 

Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com