Krabička na sluchátka




Na krabičku budeme potřebovat ruličku, tekuté lepidlo, štětec a pak fixy nebo balicí papír na nazdobení, řezák a pravítko. A také nůžky.


Prvně je potřeba si vše naměřit. Ono se to nezdá, ale každá rulička je jinak veliká. Vezmeme proto čistý papír a zkusíme jej namotat na ruličku a tužkou si zakreslit kde se papír dotkne svého okraje – jako obvod ruličky.


Pak je nutné naměřit si také délku. To je možné už tak od oka, ale musíme počítat i s místem navíc pro zahnutí okraje.


Na druhé straně samozřejmě taky.


Naměřený papír vystřihneme a můžeme začíst se zdobící fází. To je úplně na fantazii !



Ruličku natřeme tekutým lepidlem. Ale i v tom je věda – když bude na ruličce lepidla silná vrstva, tak se papír, který na něj budeme lepit, zkrabatí – navlhne. Je potřeba co nejvíce lepidlo rozetřít do co nejtenčí vrstvy.


Přiložíme nazdobený papír tak, jak jsme si jej na ruličku naměřili, připravili a namotáme. Je potřeba si dát záležet, aby byl papír hezky natažený – pomyslně „utahovat“.


Dále se budeme zabývat přesahujícími okraji.


Vnitřek ruličky také trochu napatleme tekutým lepidlem a taky jen v tenké vrstvě.


Po té začneme okraje zahýbat dovnitř. A na druhé straně stejně.




Teď přichází na řadu opět lepidlo. Celou krabičku potřeme lepidlem a v této fázi není potřeba s lepidlem šetřit. Po natření je celá rulička lehce na bílo. Vrstva lepidla zafixuje nazdobený papír. Vytvoří lesklý film a celý povrch bude působit jak povoskovaný. Zároveň bude povrch odolnější vůči oděrkám.  Celá rulička také poměrně výrazně ztvrdne a bude pevnější.



Suchou, zaschlou ruličku zamáčkneme a vytvoříme tvar „oka“.


Na řadu se dostávájí řezací nástroje. Klasický řezák, nebo výtvarnický skalpel.


Ruličku je totiž potřeba mírně naříznout – nebo spíš narušit povrh tak, aby se dala v těch místech ohnout/zlomit. Není to zcela nevyhnutelná fáze, je možné pouze vytvarovat zlom prstama, ale jde to obtížně a okraj bude trochu pomačkaný a ohyb zakulacený.


Kde ohyb vytvořit – je to zhruba dva centimetry od okraje – tedy ten nevzdálenější bod. Pokud by to bylo o hodně méně, nebo o hodně více, tak se krabička bude dát zavřít.


Ještě pro detailnější představu je zde ukázaná šablona, kterou je možné si narýsovat a pak už jen ke každé krabičce přiložit a naříznout podle ní.


Takto to dopadne, když se nám to úplně nezdaří ….


A takto to dopadne, když povrch nenařízneme a pouze vytvarujeme prstama…


Kdy je již vše nařízlé a připravené, začneme pomalu krabičku zavírat.


Pokud budeme chtít, můžeme krabičku doladit držákem na sluchátka, aby se nám v krabičce nezamotala. K tomu potřebujeme kousek kartonu. Velikosti jsou cca 6 x 4,5 cm. Výstupky jsou asi 1 cm dlouhé. Nesmíme zapomenou na zářezy, do který zasekneme začátek a konec šňůry na sluchátka. Zářezy jsou asi 1,5 cm dlouhé. 



 Na krabičku je možné také použít také balicí papír. Záleží jen, jestli děláme krabičku na vánoční dárek, nebo na dáreček k narozeninám. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

copyright © . all rights reserved. designed by Color and Code

grid layout coding by helpblogger.com